Kötelességünk megőrizni a pécsi bányászmúlt hagyományait

Nyomtatás
PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark
„Kötelességünk megőrizni a pécsi bányászmúlt hagyományait”
Írta:
Pernecker Dávid


„A bányász nem foglalkozás, hanem sors. Ez a sors tiszteletet, megbecsülést kíván a közösségtől, amelyért évtizedekig dolgozott, azaz tőlünk” – mondta a Fekete Gyémánt Fesztivál Fúvószenekar bányásznapi hangversenye előtt Őri László alpolgármester. Ingyenes bányásznapi koncertet adott pénteken este a Kodály Központban a 105 éves Fekete Gyémánt Fesztivál Fúvószenekar, melyet az idén 60 éves Gyurkó István karmester vezényelt. A Bonyhádi Ifjúsági Fúvószenekar és a Bonyhádi Utánpótlás Fúvószenekar közreműködésével megrendezett koncert előtt Őri László, Pécs alpolgármestere mondott köszöntőbeszédet, melyben hangsúlyozta, hogy a bányászokra, a pécsi bányászatra történő emlékezés és emlékeztetés ad igazi tartalmat a hangversenynek.
Gyurkó Istvánt köszöntötte az alpolgármester és Hoppál Péter országgyűlési képviselő
Mint mondta, Pécsett ugyan megszűnt a bányászat, de a bányászmúlt körülveszi a várost, a pécsieket.
– Pécs bányászváros maradt, mert a bányászat maradandó értékeket adott a városnak, a pécsiek pedig ezt nem felejtik el. Az anyagi javakon túl olyan mentalitást, identitást, olyan hagyományokat kaptunk a bányászainktól, amelyekre büszkének kell lennünk, és amelyeket megőrzése kötelességünk. Tudni kell, hogy egy bányász mindörökre bányász marad. A bányász nem foglalkozás, hanem sors. Ez a sors tiszteletet, megbecsülést kíván a közösségtől, amelyért évtizedekig dolgozott. Tőlünk. Ezért harsannak fel ma a Fekete Gyémánt Fesztivál Fúvószenekar trombitái – mondta Őri László.
Hozzászólások (0)add comment

Szóljon hozzá Ön is!

busy